2011. május 6., péntek

49. part 2 - Disneyland délután, tűzijáték

A park végigpörgetése után 1 órakor indultunk kifelé ebédelni. Végigsétáltunk Disney belvárosi negyedén, hogy elérjük a majdnem a legvégén lévő Rainforest Café-t. Ott ebédeltünk. Az biztos, hogy a hely design-ja nagyon egyedi, és hatásos volt. Ebédelni csak asztalt foglalt vendégek tudnak, annyira tele van. Azt is úgy, hogy előre be kell jelentkezni, és várni 15-20 percet, míg felszabadul pár asztal. Jó megoldás az étterem részéről, hogy a bejárat után az előcsarnokban egy méretes üzlet, és egy bár van, hogy addig se unatkozz. Az üzletben Rainforestes holmikat vásárolhatsz, a pult előtt  pedig "állati" lábakon ülhetsz. A kajálós rész bejárata egy hatalmas akvárium kapu, amiben jó nagy halak úszkálnak. Én kb 4-5 percig rátapadtam, annyira jól nézett ki.



Amikor szólítottak, és beértünk, a felső emeleten kaptunk asztalt az elefántok előtt. Ugyanis nem elég, hogy a plafonról lóg a sok inda, borostyán, meg miegymás, de a hely tele van állatokkal (majmok, gorilla, kígyók, mindenféle hüllő) amik bizonyos időközönként életre kelnek. Ha a mozgó, üvöltöző gorilla egyedül nem lenne elég neked, akkor következik a trópusi vihar. Ez kb 25-30 percenként van. Ilyenkor villámlik, az összes állat megőrül, elsötétedik, és zizegnek a levelek. A pincérek meg úgy tesznek, mintha szakadna az eső. Fun. Ide nem csak kajálni jön az ember.



Az csak hab volt a tartán, ugyan akkor persze természetes is volt, hogy minden nagyon ízletes volt. Én egy fél csirkét, és némi oldalast rendeltem, helyi módon elkészítve. Visszafelé menet beugrottunk a két legizgalmasabb üzletbe, a Lego, és a RideMakerz boltokba. A Ridemakerz-ben olyan "Verdák" stílusú autókat árulnak, amiknek az egyes részeit (kasztni, futómű, felni, abroncs,  mindenfléle tuning kiegészítő) szabadon cserélgetheted. Ami különösen ötletes, hogy mindezt a helyi pultokon saját magadnak szerelheted össze, aminek mérik is az idejét. Így versenyeket is lehet szervezni, nem csak az autóknak, de az összeszerelésüknél is. Hatalmas biznisz, tele van a bolt, mindenki ilyet akar, még a csajok is. A 2. nap több képet készítettem erről.





Visszaérve megnéztük a Star Wars Jedi Academy show-t. Itt kisgyerekeket választottak ki, hogy jedit faragjanak belőlük. Prsze volt Darth Vader, Darth Maul. Akkor is a legjobb az egyik jedi lány volt :)




A show után felmentünk tomorrowland bemutatócsarnokába az Innovention-be. Ez egy hatalmasra duzzadt Microsoft reklám, nem volt túlságosan szimpatikus, és az is kiderült számomra, hogy a legtöbb "mai" "innovatív" microsoft termék használhatatlan, vagy csúnya. Vannak azért kivételek is. Itt többek között kipróbálható volt mindenféle XBOX játék, a guitar, és drum-herokkal együtt, a microsoft surface, futurisztikus szobák, ahol mindent egy falba épített miniszámítógépről vezérelhettél, persze érintőképernyőn. Itt kell megjegyeznem, hogy az összes érintőképernyő (a surface is) egyszerűen idegesítően rosszul működött. Ha ilyenem lenne, egy zűrösebb napon tuti bezúznám, pedig nem vagyok egy túl agresszív típus. A jó példák közé sorolható a ZUNE média rendszer. Ez egy iPod vetélytársnak számító eszköz, iTunes-hoz hasonló store-ral. Itt kint nagyon sokan használják elégedetten. Kiemeltebb videó támogatással, és wi-fi kapcsolattal.




Az utunkat a park peremén köröző vasúttal folytattuk. Az útvonal egyik részén egy alagúton haladtunk át, ahol dino-kat nézegethettünk a "természetes élőhelyükön". Jól néztek ki, és a mozgásuk sem volt gagyi. 12 évesen eldobtam volna tőle az agyam.





A főbejáratnál szálltunk le a vonatról. következett a Disney gallery, és a Lincoln előadás. Itt sok-sok képet, és makettet láttunk a park múltjáról, és fejlődéséről. Régi jegyek, térképek, játékok képei. Ezek az emlékek, és a viszonylag erős múlt ébreszt igazán tiszteletet az emberben. Nem lehetett kis mutatvány Disney részéről, hogy megalkotta ezt a parkot. Gratulálok neki, és azoknak is, akik életben tartják.




A Disney történelem után egy kis amerikai történelem óra következett, Mr Lincoln-ról. Igen, ez inkább az amcsi szívekhez szól. Bemutatták az életét, ismertebb tetteit (rabszolgaság eltörlése, az ország kivezetése a polgárháborúból...). Amerika egyik legjobb elnökének tartják. A tragikus merénylet, és a nagy tettei miatt vált legendássá.



Megtörtént a komolyabb téma megfelelő ellenpontozása a Fantasylanddel. Felültünk a legtöbb délelőttből kimaradt, nosztalgikus ride-okra. Pinocchio, Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika, meg a többiek. Különös hangulata volt ezeknek az attrakcióknak. Nem tudom megmagyarázni mitől, de elfogott egy félelem érzet, ahogy ültünk a fél évszázados kocsikban, és röhögtek ránk a horrorisztikus bohócok, és az ajtók mindig az utolsó pillanatban nyíltak ki előtted. Nem véletlen, hogy sok horrorfilm feldolgozta ezt a jelenséget.




Következett Disneyland legfrusztrálóbb utazása: a small world. A hosszú sorbaállás után persze, hogy előttünk ejtette bele a vízbe valamijét az egyik látogató. Megpróbálták kihalászni, emiatt feltorlódtak a csónakok, megakadt az indító rendszer... tragédia a köbön. 15-20 percbe telt, míg helyre állt a rend. Addig legalább részletesen megcsodálhattuk az Olló kezű Edward nyírt bokraihoz hasonló szobrokat.



Nagy nehezen ránk került a sor, beülhettünk a csónakba, és elkezdődött a zene. A zene, ami 30 percen keresztül folyamatosan idegesített minket. Maga az utazás különböző népek kultúrájának főbb jellemzőit mutatta be ezekkel a kicsi figurákkal. Táncoltak, bohóckodtak, élték a mindennapjaikat, játszottak. Sokszor megkérdeztem magamban, hogy kinek jut eszébe ennyi "marhaságot" összehordani. Videó a korábban belinkelt film végén. Itt a vége kicsit negatív hangvételű, ami természetes, mert ezeket a játékokat sok-sok évvel ezelőtt építették. Nem a mai ízlés, és mai lehetőségek mellett. Ezekre a dolgokra egészen máshogy kell nézni, de már annyira fáradt voltam, hogy nem voltam képes erre.




Ezután még egyszer végignyomattuk a Hounted mansin-t, és ellátogattunk a misztikus Club 33 bejáratához. A parkban ez a legtitokzatosabb hely. Egy étteremről van szó, ahova kizárólag csak tagok léphetnek be, a kaputelefonos egyeztetés után. Számomra nem meglepő, hogy Dean természetesen járt már bent. :D A belsőlap tér abszolút nosztalgikus, vintage bútorokkal van tele. A honlapon van kép bőven a belső térről.


Van még egy bújtatott játék a parkban, de az nem ennyire egyértelműen helyhez kötött. Az egész Disneyland területén, a ride-ok alatt is mindenhol Mickey egér fejek vannak eldugva. Ezekről a hidden Mickey-kről aztán könyv is megjelent, meg sok honlap is szól róla. Mi is lelkesen vadásztunk utánuk. Mindenféle méretben vannak a gigantikustól az egészen apróig. Hatalmas fun.

Amikor besötétedett, akkor ültünk fel Disneyland legmagasabb hullámvasútjára, a Matterhorn Bobsleds-re. Mindenkinek ajánlom, hogy este próbálja ki ezt a coaster-t. Gyönyörű olyan magasból látni a park fényeit, és közben ezerrel repeszteni le a körkörös lejtőkön. Ez volt a nap egyik fénypontja.



A másik, és talán a legnagyobb mutatvány a tűzijáték volt. Erre az alkalomra mindenki kibújik a csigaházából, és ellepik az emberek a fűutcát. Mozdulni alig lehet. Körülötted csodálatosak az épületek kivilágításai, és a színes fények.



Hosszú várakozás után jött a tűzijáték, ami tematikusan az egyes land-ekhez igazodó zenével szinkronban érkezett. Egy az egyben felvettem, meg lehet nézni.



10 óra után hagytuk el a parkot, nagyjából holt fáradtan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése