2011. május 4., szerda

49. part 1 - Disneyland délelőtt

Azt hiszem sokunknak - amikor még kisebb gatyát hordtunk - megfordult a fejében, hogy milyen menő lenne eljutni egyszer Disneyland-be. Hát ez annak idején nem jött össze. De, ami késik nem múlik, így 23 évesen pótolhattam be a lemaradást. Nyilván az érzés nem ugyan az, mint akkor lett volna, de összességében a vártnál sokkal jobban élveztem a parkot. Főleg a második részét, a California Adventure-t.

Részletesebben: Hajnali 7-kor keltünk a Worldmark hotelben. A kilátás a reggeli fényben is nagyon pazar.


Az épület kívülről

Bő 15 perces séta után értük el a főbejáratot.

Táska ellenőrzés, jegykezelés után elhelyeztük a csomagmegőrző szekrényekben az estére tartogatott melegebb holmijainkat. Ezután indulhattunk el befelé a Main Street-en. Itt aztán pompásabbnál pompásabb épületek sorakoztak tucatszámra. Ezekben főleg üzletek, éttermek, cukrászdák voltak. Már csak ezek bejárásával is el lehetett volna tölteni a napot. Mi Csilláék tapasztalatának köszönhetően siettünk tovább a leglátogatottabb attrakciókhoz.


Disneyland 7 'land'-re osztható: Tomorrowland, Fantasyland, Mickey's Toontown, Frontierland, Adventureland, New Orleans Square, Critter Country.


A Tomorrowland-del kezdtünk, és elsőként a Finding Nemo tengeralattjárós utazásért álltunk sorba. Csodálatos volt a víz alatti világ, és belekeveredtünk Nemo egyes kalandjaiba is.







Egy belső hullámvasút következett: a Space Mountain. Egy nagyon élethűen berendezett folyosórendszeren keresztül értünk be a futurisztikus hangárba. Innen indultak a kocsik. Maga a vasút majdnem teljesen sötétben haladt. Egyedül csillagokat, galaxisokat, bolygókat láthattunk magunk körül. Star Wars feeling.




Következett az egyik kedvencem: Buzz Lightyear Astro Blasters. Itt az egyes kocsikhoz tartozott 2 Toy Story-ból ismerős fegyver, aminek lézeres célzórendszerével kellett lelőnünk a Toy Story világából kiforduló, felbukkanó céltáblákat. Tetszett, hogy itt nem csak ültünk, hanem csinálnunk is kellett valamit. Természetesen a kocsi kijelezte a találatok számát. Így versenyezhettünk a mellettünk ülővel. Hatalmas volt. Elsőre az L-3: Planetary Pilot fokozatot sikerült elérni 68 000 ponttal. A csúcs: L-7, ami 999 999. Párszor vissza kellene jönni hozzá.




A park közepén egy körforgalommal körbevett minipark áll, aminek a közepén Walt Disney fogja - saját megalkotott karaktere - Mickey egér kezét. A háttérben a Fantasyland bejárata és a Walt Disney filmek elejéről ismerős kastély. Ezen a csomóponton áthaladva léptünk be az Adventureland világába.



Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb trilógiája az Indiana Jones. Elsőként ebbe a történetbe helyezkedhettünk bele, halkan hozzáteszem, hogy elég hihető módon. A bejáratnál dzsungel, totemek, szobrok, náderdő, katakomba, és még sok-sok apróság segített a ráhangolódásban. Maga a ride nagyon izgalmas volt. Egy 'jeep'-ben ülve jártuk végig a film főbb jeleneteit, beleértve amikor Indy egy szoba méretű kőgolyó elől menekül (Mi voltunk Indy), és pl a végzet templomát. Még mindig lenyűgöz, hogy itt miket fel nem építenek egyetlen ride-ért.





Következett a Jungle Cruise hajós túra Adventureland folyóján. Komplett videó, és képek:





Végigrohantunk Tarzan fa tetején épült házán, és a hozzá kapcsolódó minivilágon, szintén a fa tetején. Ezek a fák mesterségesen felépítettek, mégis olyan élethű minden, hogy távolabbról meg nem mondtam volna, hogy nem valódi. Rögtön visszajöttek a gyerekkori élmények, amikor Árpádtetőn építettük a hasonló erdei kuckókat, "bunkikat". Jó visszaemlékezni azokra a gondtalan időkre. (Nem mintha most panaszkodhatnék.)





A következő állomás a Pirates of the Caribbean volt. Itt is egy csónakban ülve élhettük át a kalózok kalandjait.




A csónakázás után a Hounted Mansion-be mentünk, hogy aztán ijesztgessenek minket a mai technológiákat is kihasználva. Először egy süllyedő ajtó nélküli szobába zártak minket, lejjebb mindenféle változó ijesztő festményt nézegethettünk meg. Szobrokat, amik a szemükkel követnek. Később felültünk a hullámvasútra, ami körbevitt minket az épület belsején. Berendezett temető, lebegő tárgyak, abszolút realisztikus szellemek, mindenféle rémséges teremtmény nézett velünk farkasszemet. A legötletesebb dolog a ride végén volt. Itt szembenéztünk egy tükörrel, amiben azt láthattuk, hogy a kocsiban nem csak mi ülünk, hanem idő közben csatlakozott egy szellem is. Szintén nagyon élethű megoldást használtak. Simán hihető volt, hogy tényleg ott ül melletted a kék áttetsző haver.



Miután bejártuk Disneyland bal, és jobb oldali részét, jöhetett a legrégebbi, "original" rész: a Fantasyland, a bejáratnál a kastéllyal. Fantasyland jelen valójában főleg a kisebbeket szólítja meg. Délelőtt inkább csak átrohantunk rajta. Alice, Dumbo, Peter Pan, Pinocchio, Hófehérke, Csipkerózsika, Small world. Ilyen nevek sorakoztak az attrakciók fölött.



Fantasylandből nyílik Miki egér birodalma a Mickey's Toontown. Amint átérsz a híd alatt, minden átváltozik rajzfilmbelivé. A házak, az utca bútorai, de még a dombok, és a fák is a háttérben.



Bementünk Miki egér házába, körül néztünk, és a végén találkozhattunk is vele. lehetett fotózkodni. A profi képet sok-sok dollárért megvehetted. Mi ezt kihagytuk



Mielőtt átsétáltunk volna Frontierlandbe még körbenéztünk a toontown-ban, felültünk Roger Rabit ride-jára.




Frontierlandban az egyik legizgalasabb roller coaster-t prábáltuk ki, a Big Thunder Mountan Railroad-ot (jó név) A hosszú sorban állás is jelezte, hogy egy felkapottabb hullámvasútról beszélünk.






Magam is meglepődtem, hogy negyed 2-őre gyakorlatilag a lényegesebb attrakciókat végigjártuk. Az ebédet egy nagyon érdekes helyen töltöttük. Részletek a 'part 2'-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése